Колко пари са нужни за стартиране на бизнес?

Как да започнем собствен бизнес и нуждаем ли се от финансиране?

Ако планирате да стартирате бизнес и вече сте наясно с идеята си, потенциалните си клиенти и всичко останало остава най-важното – парите.

Започването на бизнес е сериозно начинание и освен времето си, ще трябва да отделите и от парите си. Бизнесът е много по-различен от работата и започването му не е свързано със сигурни доходи поне в началото, което означава, че трябва да имате пари за няколко месеца, за да издържате себе си и бизнеса си. За да бъдем по-точни най-добрият вариант е да имате заделени пари за една година напред, защото за да започне бизнеса Ви да генерира доходи отнема известно време.

Идеи за финансиране на бизнес:

  1. Бизнес ангел
  2. Близък приятел
  3. Държавно финансиране по проект ( бизнес план )
  4. Конкурс за млади предприемачи

Ако искате да отворите собствен магазин

Ако например отваряте магазин – трябва да имате пари, необходими поне за наема за една година, защото магазина най-вероятно няма да започне да генерира достатъчни доходи за самоиздръжка веднага и ще трябва да минат няколко месеца, за да Ви научат клиентите и т.н. Нуждите на всеки бизнес откъм бюджет са индивидуални затова няма как да определим формула за изчисляване нужните пари за стартиране на бизнес.

Има обаче два вида разходи, който могат да се предвидят:

  • еднократни ( например регистрация на фирма, закупуване на машини, патентни такси и всичко друго, което плащате веднъж) и
  • многократни ( например наем, осигуровки всеки месец, поддръжка на машини, СОТ и т.н.)

Освен парите нужни за бизнеса Ви, трябва да помислите и какви пари са Ви нужни за самоиздръжка – такава на Вас и вашето семейство. Дали ще си плащате заплата или имате други странични доходи, с който да покривате текущите си разходи – храна, облекло и т.н.

Най-лесният начин за изчисляване на необходимите Ви пари за стартиране на бизнес е като вземете лист хартия и на първата страница изчислите разходите Ви за бизнес като ги разделите на две – еднократни и многократни(повтарящи) се разходи. А на втората страница направете същото като изчислите еднократните и многократните(повтарящите) се разходи за себе си за срок от една година. Събете общият сбор от първата и втората страница и така разбирате колко са нужните Ви пари за стартиране на бизнес.

Можете да стартирате бизнес и с по-малко пари, но ако имате необходимите средства за една година напред – това ви дава сигурност – на Вас и Вашият бизнес!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *