Няколко съвета при стартиране на фирма, част 1 – избор на счетоводител

Регистрация на фирма: Няколко съвета при стартиране на фирма

Създаването на фирма е едно от най-стресовите преживявания, особено ако това е първата ви фирма. Трябва да се вземат много решения а вземането на всяко решение само по себе си увеличава стреса. Ето няколко от нещата които трябва да решите:

  1. Кой ще е счетоводителя ви?
  2. Кой ще направи фирмата – вие или счетоводителя ви?
  3. В коя банка ще е фирмената ви сметка?

Това са първите три (и може би най – важните) въпроса, които чакат своя отговор и без които не можете да започнете. Да започнем с въпрос 1, избора на счетоводител. Много хора се влияят главно и единствено от цената. Тя естествено има голямо значение, тъй като сумата за която сте се разбрали ще бъде внасяна всеки месец в касичката на счетоводителя ви. Естествено е да се опитате да намерите по – евтин счетоводител. Помислете първо обаче дали нямате нужда от собствен вътрешен счетоводител? Ако имате такъв той ще се занимава само и единствено с вас, като от вас ще се очаква да му осигурите (в повечето случаи) доста добра заплата за да го държите заинтересован нещата ви да вървят добре. Ако фирмата ви е голяма, по – добре си наемете счетоводител. Просто си намерете най – добрия счетоводител който можете да си позволите и го наемете. Ще си спестите много главоболия и глоби.

Ако обаче нямате възможност да си намерите счетоводител и трябва да разчитате на външен (тази практика като че ли все повече и повече се използва в България, заради по – ниските разходи за счетоводство) трябва да имате няколко неща впредвид:

  1. Външния счетоводител няма да се грижи единствено за успеха на вашата фирма, той ще се опитва да води едновременно много фирми за да си осигури повече доходи.
  2. Външния счетоводител може да бъде голяма счетоводна къща или по – малка фирма за счетоводство (масова практика е да има един „старши“ счетоводител с още един или двама по – млади счетоводители, които да му помагат, вършейки по – скоро мръсната работа.
  3. Глобите, които страната ни налага дори за дребно закъснение за внасянето на някой формуляр никак не са малки. Често може да се окаже че сте избрали малко по – евтин счетоводител, който обаче не е толкова педантичен към вашата фирма колкото се очаква от него, вие бивате глобявани и глобата е достатъчно солена че да покрие разходите за по – добър счетоводител.
  4. По – малките счетоводни къщи приличат по – скоро на еснафи, отколкото на хора, заети с интелектуален труд. Те нямат време да разучават новите закони и наредби и често „са си се научили по един начин и си карат по него“. Това може да е пагубно за вас.
  5. Счетоводната къща, въпреки че сте и клиент и има изгода вашата фирма да върви добре, не е така силно обвързана с фирмата ви, колкото би бил един вътрешен счетоводител. Често ще има по – големи клиенти от вас и това ще определя малко или много как се разпределят ресурсите вътре в счетоводната къща (в доста от случаите ощетените ще сте вие). Това за което трябва да внимавате е дали вашия счетоводител е проактивен, дали решава създадени проблеми или просто не ги допуска. Второто е хиляди пъти по – добро от първото.

Как да си изберем счетоводител, когато регистрираме на фирма

Как да си изберем счетоводител? Като за начало се опитайте да намерите някой, препоръчан от ваши познати. Познавате ли някой, който ръководи голяма фирма? Да, знам че вашата не е толкова голяма, но ако искате някой ден да стане, по – добре изберете счетоводител, който да може да се справи с растежа ви. Никак няма да ви хареса растежа ви да бъде спрян единствено от глупав избор на счетоводител нали? И без това е трудно да пробиете. Не го правете още по – трудно. И така, ако намерите препоръка за някой счетоводител, помолете човека, който го препоръчва да му се обади за да ви уреди среща или ако не може – просто звъннете вие. Внимавайте как се държи счетоводителя от самото начало. Радва ли се че сте го избрали? Готов ли е да се срещнете безплатно? (тук не става въпрос за парите. Всеки може да отдели 10-20 лв. за среща със счетоводител, идеята е че ако е готов да ви приеме безплатно той мисли как да ви направи клиент и най – вероятно ще се отнася към вас много добре). Когато отидете в офиса му се огледайте.

Как изглежда той?

Колко хора има там?

Изглежда ли всичко подредено и спретнато или има разхвърляни папки навсякъде? Хората изглеждат ли доволни че работят там (трудно е за 1-2 минути да установите но се опитайте все пак)?

Има ли секретарка, която ви посреща?

Тя любезна ли е с вас?

Предполага се че счетоводителя, който ръководи всичко ще ви посрещне. Докато говорите с него се опитайте да зададете максимално много от въпросите, които ви интересуват.

Той бързо ли отговаря на тях?

Питайте го какъв тип фирма е добре да създадете според него, ООД, ЕООД, АД?

Дали ще има нужда да се регистрирате по ДДС? Има ли фирми подобни на вашата, на които той води счетоводството (този въпрос е един от най – важните).

Попитайте го как ще получава които сте издяли за осчетоводяване?

Дали са успели да автоматизират нещата или трябва да ходите и да ги носите?

Много е важно да автоматизирате максимална част от административната работа. Дори да ви се струва „тежкарско“ да обявите че „отивате при счетоводителя си“ това скоро ще започне да ви тежи и да пречи на основната ви работа – развиването на фирмата и намиране на максимален брой клиенти, служители и още една камара неща, които ще ви се стоварят на главата. Опитайте се да делегирате колкото се може по – голям част на счетоводителя си.Питайте го също коя банка да изберете. Какво ви отговаря той? Дава ли ви примери за всяка от банките с които работи? Работи ли с много банки или само с една? Ако работи само с една – попитайте го защо? Попитайте го дали би могъл той да създаде вашата фирма и срещу каква сума. Попитайте го колко струва да се направи годишен финансов отчет (ще правите такъв всяка година). Това е един немалък разход, който ще правите в края на годината.
Като за финал ще кажа че счетоводството е аминистративна работа и трябва да се отнасяте към нея като такава – това е работа, която задължително трябва да се свърши в срок и по най – добрия възможен начин, но която може би е по – добре да свърши някой друг, просто намерете най – добрия човек за тази работа, дайте му я и контролирайте от време на време за да сте спокойни че всичко е свършено както трябва.
Следващата статия от поредицата „Няколко съвета при стартиране на фирма“ ще бъде посветена на решението дали вие ще направите фирма или ще оставите това на счетоводител.

Сайта на Търговския регистър, който е част от Агенцията по вписванията:

https://public.brra.bg/CheckUps/Default.ra?0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *